3 Tips bij het ontwikkelen van een custom WordPress thema!

Er zijn WordPress thema’s in overvloed. Bij WordPress.org en Themeforest kun je kiezen uit duizenden op duizenden prachtige, kant-en-klare thema’s voor je blog of website! Wil je echter iets anders? Een eigen thema ontwikkelen is ook altijd een optie. Een WordPress thema ontwikkelen is eenvoudig met deze 3 tips!

1. Je hebt verschillende methodes, het gaat om welke het beste bij je past

Ben je geïnteresseerd in het ontwikkelen van je eigen WordPress thema? Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt het bijvoorbeeld doen met een child theme. In sommige gevallen is dit de gemakkelijkste methode, omdat er geen wijzigingen in de broncode van WordPress zelf hoeven te worden aangebracht! Alle inhoud en gegevens van jouw huidige site blijven beschikbaar na het wisselen van thema.

Er zijn ook andere manieren, zoals het wijzigen van de kern bestanden van WP of het maken van een aangepast thema vanaf nul. Hieronder zie je alles op een rijtje:

Het aanpassen van een bestaand WordPress-thema

Waarom zou je je site toevertrouwen aan een onbekende ontwikkelaar als er al kant-en-klare thema’s op de markt zijn? Als voor een website alleen functionaliteit nodig is, dan voldoet deze optie prima. Met gevestigde kaders en structuren – zoals die binnen WordPress Thema’s te vinden zijn (hoewel niet beperkt tot uitsluitend hier) – kunnen ontwerpers snel veranderingen aanbrengen zonder ook maar enige technische kennis te hebben!

Waar je wel op moet letten: Om CSS veranderingen aan te brengen moet je een kinderthema gebruiken. Gebruik je er geen, dan wordt bij elke update van de site alles wat veranderd is teruggezet en moet je weer opnieuw beginnen!

Een starter-thema gebruiken

Een starter theme is precies wat het klinkt – een sjabloon, of startpunt voor je WordPress website. Deze thema’s bevatten alleen het allernoodzakelijkste: ze zijn eenvoudig met minimale styling en functionaliteit, zodat je gemakkelijk veranderingen kunt aanbrengen zonder dat je enige coderingskennis nodig hebt! Een populaire optie zou Underscores kunnen zijn (een uitgeklede versie) die al sinds 2010 bestaat – je zou daar kunnen beginnen als dit soort thema’s je interesseert. Maar als je niet goed weet hoe je met codering zoals CSS en HTML moet werken, dan gaat dit waarschijnlijk iets te ver voor iemand die net begint met zijn website ontwerp vaardigheden!

Alles ‘from scratch’ bouwen

Je eigen sjabloon bouwen is de beste manier om het precies te maken tot wat je nodig hebt. Het kost (veel) meer tijd, maar als het voltooid is en met alle functies correct is opgezet – kunnen ze niet alleen voor elke website of app voor persoonlijk gebruik gebruikt worden- maar als het goed gedaan is kunnen ze ook als uitgangspunt dienen voor toekomstige projecten!

 

2. Maak een thema die je in de toekomst kunt updaten

Als ontwikkelaar van WordPress thema’s is een van de belangrijkste dingen die je wilt dat je gebruikers het gemakkelijk hebben om hun site bij te werken en te onderhouden. Dit betekent dat ze zonder veel gedoe moeten kunnen zien wat er bijgewerkt moet worden, omdat er bij elke update maar kleine veranderingen worden aangebracht in plaats van dat alles in één keer wordt veranderd bij het zo vaak mogelijk publiceren van nieuwe versies (wat helpt om op de hoogte te blijven van beveiligingpatches). Een goede manier om dit te doen is door modules te gebruiken die snelle updates mogelijk maken in plaats van grote hoeveelheden of code aan pagina’s/sites te laten toevoegen.

 

3. Maak snel en makkelijk aanpassingen met een visual content editor

De Visual Content Editor is een geweldig hulpmiddel voor ontwikkelaars die tijdens de ontwikkeling van hun site willen zien wat ze aan het bouwen zijn. Hiermee kun je de inhoud van je website met gemak bewerken, zonder dat je ook maar enige technische kennis hoeft te hebben! Het wordt op de meeste WordPress thema’s voorgeïnstalleerd geleverd, maar zo niet dan is er ook een gemakkelijke download optie beschikbaar zodat het altijd bij de hand is als je het nodig hebt.

Met een Visuele editor kun je met één klik allerlei soorten inhoud aan je website toevoegen. Denk aan video’s, formulieren en sliders voor allerlei verschillende lay-outs die zeker maken dat mensen meer willen!

Er zijn veel premium en gratis WordPress plugins om mooie vormgeving aan je website toe te voegen. Enkele van de meer bekende zijn Elementor of Divi, maar er zijn er ook tonnen andere die de moeite waard zijn om te bekijken!

 

Zo maak je dus in no-time een unieke WordPress-site

Er zijn veel verschillende paden te nemen bij het maken van een aangepaste WordPress thema. De makkelijkste manier is door het gebruik van kind thema’s en starter thema’s die gebruikers met weinig kennis van codering toegang geven tot alle functies zonder dat enige eerdere ervaring nodig is! Wil je toch iets dat ‘from scratch’ gebouwd is? Dan is het altijd nog mogelijk om een website te laten ontwikkelen door ervaren WordPress ontwikkelaars zoals ons! Wij hebben ervaring met talloze projecten van landingspagina’s, webshops en blogs tot complexere WordPress sites zoals lunch.nl. Wat het ook is wij staan voor jou klaar! Neem vrijblijvend contact met ons op om te brainstormen over jouw project.

Aanbevolen voor jou