Van digital nomad tot een full service internetbureau

Ik denk dat iedereen er wel van droomt om wat van de wereld te zien of te wonen in een compleet ander land als Nederland. Lekker met je computer onder de palmbomen, de droom van iedere web developer!

In mei 2023 is het precies 10 jaar geleden dat ik besloten had om mijn koffers te pakken en naar Mexico te emigreren. Een koffer met kleren en een computer, dat is alles wat ik nog over had, na het verkopen van mijn inboedel en auto.

Het lijkt mij leuk deze ervaringen te delen met de lezers van deze website.

De reden om naar Mexico te vertrekken was de liefde. Mijn lieve Mexicaanse vriendin (inmiddels mijn vrouw)  en ik wilden graag bij elkaar zijn.

In eerste instantie was het de bedoeling dat zij in Nederland zou komen wonen, maar op een donkere dag met een hoop regen op weg naar mijn werk had ik een ingeving.

Waarom niet daar wonen? Mexico was en is een redelijk voordelig land  in vergelijking met Nederland en om als freelance PHP programmeur aan de slag te gaan moest dit mogelijk wezen. Het enige wat je nodig hebt is goede wifi en een stopcontact.

Het dagelijks leven in Nederland was een sleur geworden (eat – sleep – code – repeat) en ik was toe aan een nieuwe ervaring. Ik had 3 jaar aan professionele ervaring als webdeveloper en zat ongeveer op het niveau medior programmeur, maar genoeg vertrouwen om de gok te wagen.

Omdat je veel verhalen over Mexico hoort, ben ik eerst 3 maanden op vakantie gegaan om te zien of het land mij zou bevallen. Mijn vriendin had net een huis gekocht en zodoende een rustige plek om te werken. 

Van de dag dat ik arriveerde en nu is er een hoop veranderd en heeft de ervaring mij wijzer gemaakt en dat wil ik graag delen.

Ik denk dat ondernemerschap de beste vorm van persoonlijke ontwikkeling is!

Ik ben begonnen met een uurtarief van 15 euro, waarbij nu de tarieven tussen de 22 – 35 euro per uur liggen. Mijn bedrijf SRI Services Mexico (vernoemd naar mijn vrouw Samantha Ramirez Internet Services), telt inmiddels 7 werknemers, 3 Laravel programmeurs , 2 WordPress / WooCommerce programmeurs , 1 designster en 1 iemand voor de marketingteksten en human resource. Dus je mag gerust stellen dat mijn bedrijf uitgegroeid is tot een full service internetbureau.

Begonnen op een kamer in ons huis als freelancer en nu een kantoor met 2 verdiepingen, met een poolbiljart voor wat vermaak voor de vrijdagmiddag met een biertje erbij.

Mijn strategie toen was om in korte tijd zoveel mogelijk nieuwe connecties op te doen door mij zo voordelig mogelijk aan te bieden. Eerst overleven en daarna konden we altijd verder kijken. Mijn bedrijf houdt zich vandaag de dag bezig met: marketing , SEO, eigen software concepten, systemen voor klanten, samenwerkingen met andere software bedrijven, WordPress websites & WooCommerce webshops.

Mexico als land om te wonen

Toen ik in Mexico aankwam had ik letterlijk het gevoel dat ik aan de andere kant van de wereld was. Een beetje onwennig als blanke jongen tussen de latino’s, een vreemde taal in een totaal andere wereld. Maar inmiddels weet ik dat het een fantastisch land is met zeer vriendelijke mensen en een hoop gezelligheid.

Wat wel aan te raden is, mocht je ergens naar toe willen, leer zo snel mogelijk de taal, dit maakt het leven een stuk makkelijker. Zelf had ik 2 jaar Spaans op school gehad en ik heb extra lessen op een taalschool gevolgd hier in het centrum van Cholula.

Wat het voor mij makkelijk maakte is dat ik hartelijk ontvangen en opgevangen ben door mijn familie hier en het “dorp” waar ik woon werkelijk fantastisch is.

Cholula is erg toeristisch waarbij de grootste piramide qua volume ter wereld staat en vlakbij gelegen de vulkaan Popocatepetl.

Dingen die je niet ziet in Nederland en iets wat mij een hoop extra energie geeft. Nog steeds heb ik iedere dag het vakantiegevoel, het klimaat helpt daar zeker ook aan mee!

Natuurlijk als je ergens pas aankomt is het wennen. Wat ik mij herinner, is dat ik veel heb moeten wennen aan het eten, waar je wel en waar je niet kan eten. Het klimaat wend daar en tegen snel, iedere dag strakke blauwe lucht en tussen 22-26 graden, daar droomt iedereen toch van!

Wat ervaring die bij mijn bovenkomen, kort samengevat:

Darmklachten

De eerste 6 maanden: veel last van darmklachten. Dit is een klacht waar de doktoren hier niet van opkijken. Al ga je hier naar de markt zie je het vlees hangen terwijl het tussen de 27-30 graden is. Goed nieuws, na een tijdje weet je welke medicijnen goed helpen en welk restaurant je wel en niet kan eten. Het dieptepunt: een verkeerde taco in een winkelcentrum met als gevolg een salmonellavergiftiging en een maagbloeding. De doktoren in het ziekenhuis deden er vrij laconiek over terwijl ik zelf toch min of meer ongerust was.

Aardbeving 7.3 op de schaal van richter

Dit was even schrikken voordat ik naar Mexico ging, wist ik al dat in dit gebied aardbevingen kunnen voorkomen. Je bekijkt wat filmpjes op Youtube en je weet ongeveer wat je kan verwachten. Voordat deze grote aardbeving plaatsvond hadden we al meerdere kleinere aardbevingen gehad. Ik kan me nog goed herinneren dat ik even wat drinken aan het pakken was en ik opeens het gevoel kreeg of ik duizelig werd. Toen ik de deur zag bewegen wist ik dat het een kleine aardbeving was. Mijn eerste in Mexico maar er zullen er nog vele volgen.

Jaren later en een paar aardbevingen verder zaten wij in ons eerste kantoor te werken, wat een aanbouw van mijn huis was. Op eens een herrie van jewelste alsof een truck voor mijn huis reed. Zelf zat ik nog te analyseren wat het geluid kon wezen, terwijl ik mijn 2 werknemers al naar buiten zag rennen. Opeens begon het huis onwijs te trillen. Er was mij verteld dat je 2 type aardbevingen hebt, 1 die heen en weer gaan en minder gevaarlijk zijn en 2 type die op en neer gaan en die wel dus gevaarlijk zijn.

Jammer genoeg was het type 2, mijn vrouw en 2 kinderen waren boven, dus snel naar boven gerend, mijn jongste zoon was slechts 3 maanden oud en mijn oudste zoon 2 jaar.

Gevolg van de aardbeving veel schade en doden in het centrum van Puebla, gelukkig waren wij ongedeerd. Wat mij wel opviel was dat ik via Facebook gelijk werd benaderd door journalisten. Wat een “mooi” verhaal in de telegraaf en het jeugdjournaal opleverde.

Het epicentrum was overigens slechts 30 km verwijderd van ons huis en de kerken in Cholula en het centrum van Puebla hadden grote schade opgelopen. Gelukkig hebben de huizen hier slechts 2 verdiepingen dus meestal loopt het goed af wanneer er een aardbeving is en je binnenshuis bent. De norm is 8 op de schaal van Richter, echter hoop ik het nooit mee te maken.

Cultuur verschil

Waar ik in het begin goed aan moest wennen was het cultuurverschil. Waar in Nederland een ja ook echt een ja is, betekent hier een ja want ik vind het niet leuk om nee te zeggen.  Ook al nodig je mensen uit voor de barbecue en een biertje en je spreekt om 14.00 af, sta er niet raar van op te kijken als de mensen die je uitgenodigd hebt, pas om 16.00 arriveren. Na een tijdje gaat dit wennen en weet je gewoon dat je ze gewoon iets eerder moet uitnodigen. Dit geldt alleen voor feestjes, het vreemde is, al komt het aan op werk, komen de mensen wel op tijd!

Dan de wifi aansluiten e.d. Je moet de mensen bijna smeken om hun werk te doen om het internet aan te sluiten.  Mañana , mañana, alleen mañana komt bijna nooit. Het advies: rustig blijven, weer opbellen en vooral vriendelijk blijven en opnieuw vragen, uiteindelijk wordt het geregeld.

Geweldige vakanties gehad en mooie plekken bezocht in Mexico

Mexico is een land vol verrassingen. In het begin wat opvalt zijn de huizen die niet zijn afgemaakt en heb je soms het gevoel dat je in de ghetto beland bent, echter als je er wat langer woont kom je erachter dat er hoop schoonheid is verborgen in dit land.

Het is een beetje hetzelfde als de restaurantjes hier, op een gegeven moment weet je waar je wel en waar je niet moet wezen. Negeer het lelijk en bezoek het mooie.

Hieronder wat hoogtepunten:

Een dagtripje met de familie naar Teotihuacan , absoluut indrukwekkend en tot op de dag van vandaag een groot mysterie.

Een trouwerij in Orizaba, 200 km van ons huis gelegen in een bergachtig gebied in een vallei.

Het mooie van Mexico is dat 200 km verderop gewoon een heel ander klimaat is. Orizaba kan het warm wezen maar ook veel regenen.

Het stadje op zich is wonderschoon en de trouwerij was geweldig! Op de foto zie je de Pico de Orizaba, een slapende vulkaan die ook mogelijk te beklimmen is.

Een vistrip en vakantie in Huatulco, het vis verslag is hier te lezen. Huatulco hebben we nu al 3 keer bezocht en het resort Las Brisas raad ik iedereen aan wat een geweldig resort.

De tweede keer hebben we tijdens de corona een taxi genomen door de bergen naar Huatulco, ruim 12 uur rijden en slechts 1000 euro met privéchauffeur!

Ook zijn we meerdere keren naar Cancun, Isla de Mujeres , Playa del Carmen en Riviera Maya geweest

De prijzen zijn in dit gedeelte van het land wel erg Amerikaans en zo ook de toeristen. Maar er zijn genoeg dingen te doen, echter je moet wel rekening houden dat de activiteiten aardig wat geld kosten.

Hier het strand in Cancun met de helderblauwe zee, in een woord geweldig.

Een dagje Isla de Mujeres, Chichén Itzá , Tulum , Xcaret allemaal aanraders!

Ook Veracruz is zeker het vermelden waard trouwens. Deze plaats ligt, ongeveer 4-6 uur rijden van mijn huis en is een echte havenstad, waar de Fransen ook een verleden hebben.

De Mexicaanse feestjes, tequila en muziek en plezier maken

Feestjes kan je wel aan Mexicanen over laten. Sinds ik hier ben heb ik al aan een hoop feestjes deel mogen nemen, trouwerijen, kinderfeestjes, het wordt hier allemaal groot gevierd. Het leuke was dat onze trouwerij de motivatie was voor een hoop feestjes waarbij de lat hoog lag.

Heel Puebla ondergesneeuwd door uitbarstingen van de Popocatepetl

Toen ik hier aankwam in Mexico was ik gelijk getuige van een bijzondere gebeurtenis. Waar ik de zon had verwacht, was het sneeuw in de vorm van as van de vulkaan wat neerdaalde.

De Popocatepetl is al sinds 1998 actief en stoot af en toe een hoop as uit wat een hoop troep geeft op je auto en in je tuin.

De geboorte van mijn 2 lieve zoontjes

Dit hoeft verder geen toelichting, zij geven mij en mijn vrouw iedere dag nieuwe motivatie! 

Natuurlijk zijn er veel meer dingen gebeurd in de tussentijd maar dit zijn dingen die bij het eerste naar boven komen. Dingen die je niet gewend bent in Nederland, maar een mens past zich snel aan.

18 tips om jouw ICT bedrijf te laten groeien

Zakelijk gezien heb ik in de 10 jaar die ik nu in Mexico ben geen klagen gehad. Ik heb nog nooit een dag zonder werk gezeten en ik ben zelf toen corona er was gegroeid met mijn bedrijf.

Natuurlijk ben ik financieel aantrekkelijk voor bedrijven in Nederland een vergelijking aan kosten:

In Nederland kost het €78.446 om een mid-level developer in te huren. Voor mijn bedrijf is het mogelijk om goede tarieven en uitstekende kwaliteit te bieden. Tijdens de groei van mijn bedrijf heb ik ook WordPress en Woocommerce geleerd, wat ik nu mijn personeel van mij heeft overgenomen. 

Zelf heb ik sinds ik hier ben een hoop software ontwikkeld en werk nu al 6 jaar voor 1 dezelfde klant, heb zijn systeem van 0 euro per maand naar 50k getild, dus dat zijn mooie resultaten. Wij werken vooral white label, omdat je op deze manier niet zelf te veel tijd kwijt bent met het zoeken van nieuwe klanten, wat tijdrovend kan zijn. Als ik tips zou moeten geven hoe je het bedrijf het beste kan laten groeien, zou ik de volgende tips willen geven:

Tip 1 – Gok niet op 1 paard

Toen ik hier begon heb ik eerst voor Belgisch mensen gewerkt met connecties bij de ICANN domein registratie e.d. Ik heb ongeveer 2-3 jaar voor hun fulltime werkzaamheden uitgevoerd en o.a een domein registratiesysteem ontwikkeld. Dit systeem werd gebruikt voor de validatie en registratie van de Sunrise periode van o.a. De extensie .gent. Na deze klus heb ik software ontwikkeld voor het scannen van o.a. Twitter, Facebook en Linkedin op bepaalde keywords en het beoordelen van het sentiment van die posts, met als doel brand name protection. Toen de proof of content eenmaal stond is het team verder uitgebreid met investeerders die hun eigen connecties hadden qua webdevelopment, waarbij ik min of meer overbodig was geworden. Voor mij wel een wijze les want ik wilde niet meer van 1 iemand afhankelijk zijn, omdat wanneer dit gebeurt je ineens met lege handen staat. Vanaf dat moment ben ik WordPress en Laravel systeembouw gaan doen. 2 dagen WordPress en 3 dagen systeembouw zodat wanneer 1 iemand zou vertrekken ik nog steeds genoeg werk had liggen van iemand anders. Dit is tevens ook de basis geweest om mijn bedrijf verder uit te bouwen wat de stabiliteit ten goede is gekomen.

Tip 2 – Wees jezelf , zo trek je klanten aan die bij je passen

Voor een langdurige samenwerking is het belangrijk je niet anders voor te doen dan je bent. Zet ook teksten op je website die bij jou en jouw kennis passen. Zo nemen de juiste mensen contact met je op. Gelukkig ben ik altijd in de luxe geweest om mijn klanten zelf te kunnen kiezen.

Tip 3 – Verzamel zo snel mogelijk een groep mensen waarmee je je prettig voel om mee samen te werken, zowel klanten als werknemers

Dit punt sluit een beetje aan bij mijn vorige punt. Een goed team verzamel je niet zomaar, dit heeft ook tijd nodig om aan elkaar te wennen. Om tot de beste en mooiste oplossing te komen is het belangrijk om in je team mensen te hebben, die elkaar kunnen aanvullen en inspireren. Zo stimuleer je elkaar en kom je tot de mooiste dingen. Al heb je deze wisselwerking ook met je klanten, is dat alleen maar nog mooier!

Tip 4 – Laat nieuwe klanten in termijnen betalen om niet betalende klanten te voorkomen

Niets is zo vervelend als niet betalende klanten. Als een klant nieuw is, is het beter de klant in termijnen te laten betalen. Mochten ze de eerste termijn niet betalen, weet je gelijk waar je aan toe bent. Deel het op in 25%, 1 bij de start , 1 na het design, 1 na het omzetten van het design en 1 termijn bij oplevering. Zo lopen klanten niet zo snel weg als ze opeens van gedachte zijn veranderd en werkt deze werkwijze in mijn optiek beter dan een incassobureau. Doe ook altijd een vlugge controle op internet of er klachten zijn over het bedrijf, zodat je min of meer weet wat je kan verwachten.

Tip 5 – Beloofd nooit dingen die je niet kan nakomen

Als je net begint is het verleidelijk om dingen te beloven om de opdracht binnen te halen, met als gevolg dat opdrachten extra lang duren. Natuurlijk is het goed om soms nieuwe dingen te leren en te doen om zodoende te groeien als professional. Doe vooraf eerst onderzoek of iets technisch haalbaar is en maak daarna afspraken, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Tip 6 – Wat je zelf kan, kan je makkelijker uitbesteden

Dat werknemers altijd bij je blijven, heb je helaas niet altijd zelf in de hand. Werknemers kunnen op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging of misschien krijgen ze ergens anders meer geld geboden. Dan is het altijd goed dat je weet hoe je het project moet afronden. Tevens als jij weet hoe de dingen gemaakt moeten worden, is het voor jou makkelijker om de kwaliteit te controleren en ze te begeleiden in het proces door je ervaring over te brengen. Zelf hanteer ik altijd 1 standaard aan waar iedereen zich aan hoort te houden.

Tip 7 – Verzamel mensen rond je heen, zodat je elkaar naar een nieuw niveau kan pushen

Dit punt is al eerder genoemd, echter wil ik dit nog verder toelichten. In het begin werkte ik vooral als freelancer en alleen. Hierdoor had ik het gevoel dat mijn persoonlijke ontwikkeling minder snel ging. Nu ik weer meer mensen rond mij heen heb kan je de kennis onder elkaar delen en zodoende betere software en producten leveren en sneller dingen leren. Chat GTP is vandaag de dag ook een goede adviesgever.

Tip 8 – De echte mooie dingen doe je nooit alleen

Het is belangrijk dat je op ieder gebied een specialist hebt, zo hebben wij zelf designers, front end specialisten en programmeurs voor de backend. Door al onze krachten samen te bundelen komen wij tot het beste eindresultaat. Natuurlijk heb je mensen die alles kunnen. Het probleem is, een dag heeft maar 24 uur en je zal nooit zo goed worden als die persoon die zich op 1 gebied richt en er dag en nacht mee bezig is. 

Tip 9 – Zoek samenwerkingen voor lange termijn

In al mijn advertenties geef ik aan dat ik het liefst samenwerking voor lange tijd zoek. Dit heeft als voordeel dat je weet wat je aan elkaar heb ook qua betalingen, constante aanvoer van werk en door projecten voor langere tijd te doen krijg je ook de kans om jouw stempel op het project te drukken.

Tip 10 – Update jezelf en ga uit van wat jou uniek maakt

In mijn beroep is het belangrijk om bij te blijven. Zeker als het aankomt op nieuwe technieken, proberen wij altijd nieuwe dingen te proberen en te leren. In mijn ervaring door dingen simpelweg te doen leer je het snelst. Bij het leren van nieuwe dingen richt je vooral op dingen die bij je passen.

Tip 11 – Gaat het met de klant goed gaat het met jouw business ook goed

Het klinkt heel logisch, maar klant is nog steeds koning. Keizer zelf als hij zich als een koning gedraagt. Probeer altijd die stap extra te maken voor jouw klanten, ook als het budget wat minder is. Gaat het met je klanten goed dan komt het extra werk weer automatisch bij jou terecht. Een win-win situatie!

Tip 12 – Neem een goede boekhouder

Als je in een ander land terechtkomt en een eigen bedrijf wilt opzetten is het belangrijk om een goede en betrouwbare boekhouder in te huren. Doe goed navraag bij mensen die je kent of zij iemand aan kunnen raden, zo heb je een grotere kans dat het betrouwbaarder is.

Tip 13 – zet het negatieve om in iets positief

Zoals Johan Cruyff vroeger al zei: ieder nadeel heeft een voordeel.  Werkt dit in het bedrijfsleven ook zo. Toen corona arriveerde hadden we aan de ene kant meer werk in de vorm van websites en webshops, maar voor sommige klanten was het lastig om door te gaan met hun software. Omdat wij eigenlijk nooit tijd hadden voor eigen systemen hebben we deze periode gebruikt om te investeren in ons eigen project “Debugtool”, we hadden het concept al op de plank liggen. En omdat iedereen vanuit huis werkte, kwam ons eigen project management tool / visuele debugger goed van pas!

Tip 14 – Regel je pensioen

Natuurlijk, als je op latere leeftijd naar het buitenland vertrekt is het pensioen in risico. Waar heb je nog recht op als je uit Nederland vertrekt? Sowieso heb je recht op een gedeeltelijk A.O.W. omdat je hier altijd voor betaald hebt. Meer informatie kan je hier vinden. Zelf heb ik een aanvullend pensioen geregeld + dat ik net een tweede huis gekocht heb en ook wat passief inkomen heb vanuit mijn internet onderneming. Het is natuurlijk wel zaak dit goed te regelen aangezien we allemaal ouder worden. 

Tip 15 – Verzeker je particulier

Dit verschilt natuurlijk per land, je hebt landen waar de zorg voor iedereen goed geregeld is, maar hier in Mexico is het aan te raden je particulier te verzekeren. Mocht je ernstig ziek worden dan weet je tenminste zeker dat het goed geregeld is. Mocht je hiervoor geen geld hebben, dan is mijn advies: veel sporten, niet te veel drinken en stop met roken. De publieke zorg is hier niet goed over het algemeen te lange wachtrijen, mocht je hier ernstig ziek worden dan is de kans groot dat je ze hier gewoon dood laten gaan omdat ze niet de middelen hebben om je te redden. Voorkomen is dus beter dan genezen, maar dat geldt in principe overal. Voor mijn bedrijf ben ik ook verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en dit is altijd aan te raden, niemand weet wat er in de toekomst kan gebeuren. Echter, waar in Nederland alles netjes voor je geregeld is, moet je in een ander land vaak alles zelf regelen.

Tip 16 – Weet wat je kosten zijn , hoe het simpel

Het doel van de meeste bedrijven is winst maken, dat mag duidelijk wezen. Toch is het handig om te weten wat je kosten zijn, denk aan:

  • kosten materiaal;
  • kosten internet, gas, water, licht;
  • personeelskosten;
  • huur kantoor;
  • hosting kosten;
  • vaste kosten per maand.

Ik heb zelf alles in een excel sheet staan en past die ieder jaar aan. Inflatie , loonstijgingen en dergelijke. Zo weet je precies wat er per maand verdiend moet worden om de boel draaiende te houden. Elke maand doe ik snelle berekeningen of er genoeg klussen in de pijpleiding zitten en aan het einde van de maand maak ik de balans op. Gelukkig maakt mijn onderneming iedere maand winst of tenminste breakeven en dit is voor mij een eenvoudige manier om het bedrijf financieel gezond te houden en eventueel te investeren in eigen projecten.

Tip 17 – Wees duidelijk over de skills van je team in een persoonlijke gesprek

Wanneer iemand interesse heeft een opdracht bij je neer te leggen vind ik het prettig om via een persoonlijk gesprek via bijvoorbeeld Skype, Slack of Whatsapp persoonlijk kennis te maken. Ik ben altijd direct duidelijk wat wij als full service internetbureau kunnen betekenen. Voor een klant is het natuurlijk fijn om te weten dat hij hem kan helpen met design, coding en eventueel ook SEO. Zo weet hij dat wij heel goed begrijpen wat nodig is om van zijn project een succes te maken. 

Tip 18. Probeer vooraf al contacten te leggen in de omgeving waar je gaat wonen

Toen ik hier kwam wonen, heb ik eerst gezocht naar een designer die hier in de buurt woonde. Achteraf heeft deze persoon mij voorgesteld aan andere mensen hier in de buurt en zodoende heb ik voor mijn bedrijf goede krachten kunnen aannemen. In mijn ervaring is als je iemand aangeraden krijgt door iemand die kent een veiligere keuze is dan dat je de mensen zelf moet vinden.

Vandaag de dag ben ik trots dat mijn kantoor is uitgegroeid tot een volwassen full service internet kantoor dat een hoop kennis in huis heeft. Mocht jij nou vragen hebben vind ik het leuk om je verder te helpen. 

Stage lopen bij een leuk ICT bedrijf in het buitenland?

Ook voor een leuke stageplek zijn mogelijkheden binnen mijn bedrijf, stuur mij een email en je krijg zo spoedig mogelijk van mij een antwoord. Wij hebben altijd ruimte voor 2 stagiaires voor webdevelopment.

Cholula is een echt studentendorp met een hoop leuke restaurantjes, bars en nachtclubs.

Aanbevolen voor jou